Zalm

Uit Hengelsportnet
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Zalm - Salmo salar

De zalmen (Salmonidae) vormen de enige familie binnen de orde Salmoniformes. De familie telt 214 soorten vissen die zalmen, forellen of houtingen worden genoemd. De term "zalmen" wordt meestal gebruikt voor de trekkende anadrome soorten oftewel trekvissen. Soms echter ook vanwege het grote formaat van de soort. Zo is de Donauzalm een uitgesproken zoetwaterbewoner. Daarnaast zijn er zalmachtige soorten die forel, houting of vlagzalm heten en toch (gedeeltelijk) anadroom zijn en soms een flink formaat kunnen bereiken (bijvoorbeeld de zeeforel).

Er zijn auteurs die de houtingen en de vlagzalmen niet meer als onderfamilies van de salmonidae behandelen, maar als aparte families binnen de orde van de salmoniformes.

Bijna alle zalmen en forellen hebben achter de rugvin een tweede vinnetje zonder vinstralen, de zogenaamde vetvin. Ze worden genoemd naar de bekendste soort, de Atlantische zalm (Salmo salar).

Herkenning

  1. Er is een vetvin aanwezig;
  2. Tussen de achterkant van de vetvin en de zijlijn ligggen, geteld in de richting van de aangegeven pijl, 10-13 rijen schubben (de schub op de zijlijn niet meegeteld);
  3. De bovenkaak loopt door tot onder het oog;

Verspreiding: Zeldzaam. Zalm trekt vanuit zee de rivieren op om zich in de beken aan de bovenloop voort te planten. Uit de Nederlandse rivieren is de zalmstand verdwenen. wordt nog zo nu en dan aangetroffen.

Voedsel

Hoofdzaklijk insecten(larven), kreeftachtigen en vis.

Bescherming

De zalm is opgenomen in de Visserijwet en heeft een Rode-Lijst vermelding.

Gesloten tijd

Gehele jaar.

Consumptie

Zalm wordt vooral gebruikt als voedsel. In heel de wereld, dus ook in Nederland en België wordt zalm gezien als een lekkernij. Gerookte zalm wordt vaak gebruikt bij een buffet. Men kan zalm eten op brood of op een toastje.

Het vlees van verse Atlantische zalm is dieproze en vast van structuur. De hooggewaardeerde rode zalm uit de Stille Oceaan heeft dieprood gekleurd vlees. De vis wordt in zijn geheel, in moten of in filets aangeboden. Ook het vlees van de Cohozalm wordt zeer gewaardeerd. In de gebruikelijke zalmblikjes zit vaak roze zalm, de meest algemene soort van de Pacifische zalmen.

Er is ook gekweekte zalm.

Onderfamilies en geslachten