Hengel

Uit Hengelsportnet
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De hengel is de basis waarmee de vis gevangen wordt. Er bestaan veel verschillende soorten hengels en veel verschillende soorten attributen voor hengels. Over het algemeen kan men onderscheidt maken tussen vaste hengels en werphengels. De hengel wordt vaak in een hengelsteun gezet zodat de visser de hengel niet de hele tijd vast hoeft te houden. Hiermee worden ook onbedoelde bewegingen tegen gegaan.

Materiaal

Glas Hengels Hengels gemaakt van glasvezel zijn een ideale hengel voor beginners. Het materiaal heeft een goede prijs-/kwaliteit verhouding en zijn redelijk sterk. Een nadeel is dat het materiaal relatief zwaar is en dat het bereik van de hengel beperkt is. De hengels hebben daarnaast vaak een zachte actie, wat niet altijd gewenst is.

Epoxie hengels Hengels gemaakt van epoxie vind men vooral terug in de paling- en spinhengels. Het zijn zeer sterke hengels met een redelijk stugge actie.

Grafiet of carbon hengels Hengels gemaakt van meer dan 50% carbon vezel heet een grafiet hengel, terwijl hengels gemaakt van meer dan 50% carbon een hengel heet. Deze is weer onder te verdelen in een im5, im6, im7, im8 en im9. Dit geeft aan hoeveel carbon er in de hengel verwerkt is. Het bereik van een carbon hengel is vaak hoger dan een glas- of epoxie hengel. Tevens zijn deze hengels vaak gebouwd met sic ogen en hoogwaardige kwaliteit.

Telescopische hengels

De hengels die telescopisch zijn bestaan uit meedere delen die zoals een antenne in- en uit elkaar geschoven kunnen worden. Telescoop hengels zijn vaak stugger en minder buigzaam dan insteek hengels.

Insteek hengel

Ook deze hengel bestaat uit losse onderdelen, welke men van onderen uit naar voren toe in de hengel schuift. Omdat de onderdelen spits toelopen, blijven ze onderin in de hengel zitten.

Oversteek hengel

Deze hengel bestaat ook uit losse delen en wordt in elkaar gezet door de delen van bovenaf in elkaar te schuiven. De oversteek hengel is vaak iets dikker dan de insteek hengel maar hierdoor strakker op langere lengtes.

Per soort vissen

Naast bovenstaande indeling zijn hengels ook in te delen op basis van de manier waarmee er gevist wordt. De hengels voldoen in dat geval aan de beste eigenschappen voor die soort visserij. Bekende soorten hengels zijn: