Dauwpieren

Uit Hengelsportnet
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De dauwpier is een worm en is een soort aas dat al eeuwen lang gebruikt wordt in de hengelsport. Hoewel ze niet op het natuurlijk voedsel programma staan van welke vis dan ook (ze leven immers niet in het water), zijn ze voor veel vissen onweerstaanbaar.

Niet alleen witvis kan goed gevangen worden met een dauwpier, maar ook snoekbaars en zelfs snoek kan een flinke dauwpier soms niet weerstaan.

Men kan regelmatig dauwpieren kopen in de hengelsportwinkel, maar kan ze ook zelf zoeken in de tuin of grasveld. Dit dient men 's nachts of vroeg in de morgen te doen en bij voorkeur als het vochtig weer is. Om dauwpieren te vinden heeft men slechts een sterke zaklamp nodig met daarvoor een stukje gekleurd papier om het witte licht om te vormen naar gekleurd licht. Hier reageren de dauwpieren een stuk minder heftig op en schieten ze niet zo snel terug in de grond.

Tijdens een milde nacht met regen komen de dauwpieren naar de oppervlakte en zijn ze vaak voor de helft of zelfs helemaal uit hun "hol". Ze zijn makkelijk te vinden in een kort gemaait grasveld, maar veel makkelijker te pakken in de losse aarde. Pak de dauwpier zo dicht mogelijk bij het lichaamsdeel waar hij weer de grond in wilt gaan om te ontsnappen. Trek hem indien nodig langzaam en en met beleid uit het holletje. Trek niet te hard, want dan kan de worm breken en gaan dan snel dood.

Dauwpieren kunnen na gevangen te zijn lang en eenvoudig in leven gehouden worden door ze in in vochtige tuinaarde te bewaren. Als voer kan men ze groente- of slabladeren geven door deze op de aarde te leggen en daar bovenop een natte theedoek te leggen om het geheel vochtig te houden. De emmer of bak waarin de dauwpieren verblijven dient wel op een koele plek te staan zoals bijvoorbeeld in de koelkast of in de kruipruimte onder het huis. Dauwpieren kunnen het beste op 5 graden celcius gehouden worden. Boven de 10 graden celcius gaan ze dood aan oververhitting, en onder 0 graden celcius sterven ze door bevriezing, let hier goed op.

Wanneer men ze dauwpieren mee wilt nemen naar het water en ze toch in goede conditie wilt houden maar tijdens het vissen niet tussen de aarde wilt graven om ze te vinden, kan men ze in stukjes vochtig krantenpapier of wc-papier meenemen. Bij thuiskomst de overgebleven dauwpieren uiterraard weer terug zetten in de emmer met vochtige tuinaarde.

De pieren die men in de hengelsportwinkel als aas koopt zijn meestal niet de dauwpieren die wij in onze achtertuin hebben, maar Canadese dauwpieren.