Brasem

Uit Hengelsportnet
Versie door Colani (overleg | bijdragen) op 9 jun 2018 om 19:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De brasem (Abramis brama) behoort tot de familie eigenlijke karpers (Cyprinidae). De brasem is een van de meest beviste vissen in Nederland. Brasem is een van d...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De brasem (Abramis brama) behoort tot de familie eigenlijke karpers (Cyprinidae). De brasem is een van de meest beviste vissen in Nederland. Brasem is een van de populairste vissen waarop gevist wordt, vooral tijdens wedstrijdvissen. Een jonge brasem wordt ook wel een "bliek" genoemd. Bijnamen zijn "platte", "vloermat" en "scheerbliek".

Wetenschappelijke naam: Cypriniformes; Karperachtigen Cyprinidae, Eigenlijke karpers


Beschrijving

De brasem kan een lengte bereiken van 90 centimeter, maar een lengte van 30 tot 50 cm is normaler. De brasem heeft een typische ruitvorm, is afgeplat en heeft een lange anaalvin en een korte puntige rugvin. In de zomer kunnen de brasems makkelijk gespot worden wanneer ze door het zuurstofgebrek naar de oppervlakte van het water komen. De kleur van de brasem is variabel en is afhankelijk van de helderheid en begroeiïng van het water. Wanneer het water helder en begroeid is krijgt de brasem een bronzen kleur, maar wanneer het water troebel en en minder begroeid is krijgt de brasem vaak een zilverachtige kleur met een gelige gloed.

De jonge brasems zijn vrijwel altijd zilverachtig, afgeplant en hebben een lange anaalvin. Ze kunnen onderscheiden worden van voorn door het afgeplatte lichaam en de lange anaalvin. Ze kunnen van kolblei onderscheiden worden door de schubben te tellen. De brasem wordt vaak verward met de kolblei.

Leefgebied

Brasem is te vidden in heel Midden-Europa maar ook in Engeland en Ierland. Opvallend is dat Brasem niet voorkomt in Schotland en Scandinavië. Ook in het Middellandse-Zeegebied komt Brasem maar weinig voor. In Nederland leeft brasem leeft in vrijwel elk water dat groot genoeg is voor de vis, en dan voornamelijk is stilstaand tot langzaam stromend water.

Gedrag

Brasem leeft in een school, zelfs de grootste exemplaren leven in scholen. Brasems graven regelmatig in de modder op zoek naar bodemdiertjes. Dit doet hij met de uitstulpbare bek. Brasems vertoeven vaak in de diepere gedeeltes van het water en zijn vaak 's avonds en 's nachts azen ze wel vaak op ondiep water. Brasem leven bij voorkeur in scholen, die niet altijd bestaan uit alleen maar brasem maar ook uit andere vissoorten, voornamelijk roofblei, een vis die veel op brasem lijkt.

Aas en voeding

Brasem eten muggenlarven en bodemdiertjes. Dit doen zij door te woelen in de bodem, wat soms kan leiden tot troebel water en in extreme gevallen waarbij de brasem populatie erg hoog is, dat andere vissen verdwijnen uit dat water. Bij het vissen op brasem is het belangrijk dat de brasem gevoerd wordt. Aan het voer moet ook voldoende levend materiaal worden toegevoegd zoals maden. Vaak wordt er een voerplek gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van maden, casters en zoete maïs. Daarnaast worden er vaak zoetstoffen toegevoegd. Ook brood, deegballetjes, aardappel, boilies worden gebruikt. Brasem is erg flexibel en niet echt kieskeurig te noemen wat betreft het aas, hoewel er vaak gezegd wordt dat brasem een voorkeurig voor zoetigheid heeft.

Voor een compleet overzicht van welke soorten aas er gebruikt kunnen worden wanneer men vist op brasem, kijk dan bij het overzicht van brasem haakaas en brasem lokaas.

Techniek en materiaal

Oorspronkelijk werd er veel met vaste hengels op brasem gevist, maar tegenwoordig wordt er vooral gevist op brasem met gebruik van een matchhengel of een feederhengel. De beste periode om op brasem te vissen is van april tot september, maar ook buiten deze periode kan er op brasem gevist worden. Warm, zwoel weer, tijdens de vroege ochtend en avonduren zijn de beste omstandigheden om op brasem te vissen. Het beste kan men dicht in de buurt van begroeide oevers en waterlelies vissen. Bied het aas dicht bij de bodem aan waar de grotere exemplaren vaak door de bodem vroeten. Brasem staat er om bekend gevoelig te zijn voor geluid, dus iets verder van de kant of boot af vissen heeft vaak de voorkeur. Indien dit niet mogelijk is dient men dus zo stil mogelijk te zijn tijdens het vissen.