Baarzen

Uit Hengelsportnet
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Baars is een vis uit de familie Echte Baarzen. Verwanten van de baars zijn de snoekbaars en de pos. De baars is een roofvis. In Nederland wordt weinig gericht op baars gevist. Meestal wordt baars als bijvangst gezien bij het vissen op snoek en snoekbaars.

Baars-01.jpg
Baars-01.jpg

Beschrijving

De baars heeft een zijdelings afgevlakt lichaam en krijgt bij het ouder worden vaak een hoge rug. D kleur van de rug is donkergroen en de flanken variëren van messinggeel tot groenachtig en hebben 5 tot 9 zwarte brede verticale strepen. De buik van de baars is wit tot zilverwit en heeft soms een roodachtige glans. Op de eerste rugvin heeft de baars een blauwzwarte vlek. De buik- en aarsvinnen en de achterste rugvinnen hebben aan de voorkant enkele stekelige stralen. De kleur van de vinnen is meestal rood, maar kan afhankelijk van het leefgebied ook gelig zijn. Verder heeft de baars ruwe, getande schubben, een middelgrote eindstandige bek en een scherpe punt aan de kieuwdeksels. De baars kan tot 50 centimeter lang worden en 3 kilogram zwaar. De baars kan een leeftijd van 16 jaar bereiken. Leefgebied

De baars komt voor in vrijwel heel Europa en in Noord-Azië. De baars komt vooral voor in meren, moerasland, rivieren en brakwater. Baars komt echter niet voor in Schotland, het Middenlandse-Zeegebied en delen van Scandinavië. Baars groeit erg langzaam, zo kan het voorkomen dat een baars van 10 cm lang al geslachtsrijp is. Baars stelt relatief weinig eisen aan zijn leefomgeving en kan in zowel stilstaand als stromend water gevonden worden. Ondiepe en kleine wateren worden wel gemeden. Ook in de bergen komt baars voor, tot op een hoogte van 1000 meter.

Gedrag

Jonge baars leeft in scholen van enkele tientallen andere baarzen van ongeveer gelijke grootte. In dieze scholen kan een enorme voedselstrijd optreden waarbij een vermeende prooi door de hele school tegelijk wordt bejaagd. Grotere baars leven solitair en worden steeds roofzuchtiger, waarbij het eten van een soortgenoot geen uitzondering is. Baarzen staan er om bekend rond te trekken door het watre en niet op een plaats te blijven. Hun gedrag is wel erg afhankelijk van het soort water. De baars is een zichtjager en heeft daardoor helder water nodig.

Aas en voeding

Gericht op baars vissen is vrij lastig omdat er geen aas is wat alleen door baars gegeten wordt. Baarsvissen is een actieve manier van vissen. Men kan baars vangen met elk type hengel en in elk water want door het hele land komen ze voor. Jonge baars eet vooral plankton en kleine bodemdieren, maar de volwassen exemplaren voeden zich met kleine vissen, rivierkreeftjes, insecten en wormen. Om de grote baars te vangen kan men het beste gebruik maken van spinners, zocker pilkers en twisters. Ook ander kunstaas zoals lepels, pluggen kunnen gebruikt worden. Omdat de baars een roofvis is, kan men ook stukken vis of rauw vlees gebruiken. Kortom baars wordt vaak gevangen met klein aas zoals maden of mestpier, maar ook met kunstaas.

Voor een compleet overzicht van welke soorten aas er gebruikt kunnen worden wanneer men vist op baars, kijk dan bij het overzicht van baars haakaas en baars lokaas.

Techniek en materiaal

Op baars vissen kan men het beste doen vroeg in de ochtend en tegen schemering. In de wintermaanden als het water kouder is kan men ook overdag prima op baars vissen. Baars is vooral te vinden bij bruggen, houten kanten en obstakels in het water. De baars bevindt zich vaak langs de kant en daarom heeft men geen lange hengel nodig. Een simpele vaste stok of werphengel is al genoeg. Omdat baars het meest gevangen wordt met kunstaas en wormen of maden, moet men wel rekening houden met het materiaal omdat men met dit aas ook grotere roofvissen kunt vangen.

Bij gebruik van een worm kan men een korte stalen onderlijn gebruiken. Deze onderlijn kan men met een wartel vast maken aan de hoofdlijn. Aan de wartel dient dan ook een loodhagel gemaakt te worden zodat de lijn afzinkt. Af en toe een klein rukje geven aan de lijn en de worm huppelt een stukje verder. Deze simpele manier van baarsvissen werkt goed bij watermet veel waterplanten.

Wanneer men met kunstaas op baars gaat vissen, houd dan rekening met plantengroei en de bodem. Gebruikt men een spinner, twister of plug gebruikt varieer dan eens met de kleuren en snelheid van inhalen. Een richtlijn voor de kleuren is bij helder water realistische kleuren gebruiken en bij onhelder water felle kleuren gebruiken.

De meeste baars leeft in scholen. Als er een baars gevangen wordt is de kans groot dat men een half uur lang vissen vangt. Zodra er langer dan een kwartier niets meer vangt is het tijd om een andere stek op te zoeken.

De sterkte van het materiaal waarmee gevist wordt, wordt bepaald door het aas. Het aas dient overigens niet al te klein te zijn, omdat baars graag in een grote prooi bijt. Omdat baars vaak in dezelfde wateren leeft als snoek en snoekbaars, dient rekening gehouden te worden dat men een snoek kan vangen. Een stalen onderlijn is daarom aan te raden.